maanantai 14. lokakuuta 2013

12 joukkueen Liiga

Lempiaiheestani eli Tampereen Ilveksestä ei ole ollut paljoa kirjoiteltavaa. Homma on näyttänyt loksahtaneen monien vuosien rämpimisen jälkeen uomiinsa, peli kulkee ja yleisö käy hallilla. Tilastojen mukaan Ilves onkin käytännössä ainoana seurana merkittävästi kasvattanut yleisömääriään verrattuna viime kauteen.

Kunnes tänään sitten otettiinkin jälleen kirjaimellisesti ja niin monitahoisesti paluu vanhaan. Ilveksen hallitus ilmoitti, että aiesopimus Marko Sjöblomin kanssa on purettu ja pääomistaja Vincent Manngard on tämän järjestelyn muiden pääomistajien ohella hyväksynyt.

Toisin sanoen, Ilveksessä ei ole sittenkään muuttunut mikään sitten viime kevään paitsi sijoitus sarjataulukossa. Mutta sekin on tällä menolla kyllä katoavaista, sillä tämänkaltainen sekoilu vaikuttaa herkästi, muttei välttämättä, myös joukkueen esityksiin.

Hallihuhuissa kuulin jo jonkin aikaa sitten, että Sjöblom olisi ollut vähintäänkin närkästynyt siihen, että omistaja Manngard oli kaivellut taskuistaan pitkin kesää uusia ja uusia maksamattomia laskuja. Sjöblom oli näiden huhujen mukaan itsekin vakavasti vähintäänkin harkinnut koko hankkeesta luopumista ja aiesopimuksen purkamista. Sekä Sjöblomilla että seuran hallituksella/Manngardilla oli tähän täysi oikeus sopimuksen mukaisesti.

Nyt vain seura ehti ensin ja luulen tämän johtuneen siitä, että Sjöblom oli selvästi tuonut esiin tyytymättömyytensä hänelle seurasta kerrottuihin asioihin. Tai siis ennen kaikkea niihin asioihin mitä ei oltu kerrottu silloin kun esisopimusta oli sorvattu. Hyvin todennäköisesti tuo aiesopimus olisi siis purkautunut joka tapauksessa.

Tiedotteessaan Ilves, jälleen kerran, vetosi ilves-henkisyyteen ja laajaan tukeen eri suunnilta. Tämä on kuultu niin monta kertaa aiemmin etten ole itse enää pysynyt laskuissa. Valitettava tosiasia on se, että (pyhällä) hengellä ei elä. Ilves tarvitsee rahaa. Ja sitä ei ole kuulunut näiltä Ilves-henkisiltä ihmisiltä. Käsittääkseni kassavirta- ja varanto on tällä hetkellä hieman lohdullisempi kuin aikoihin johtuen hyvistä yleisömääristä sekä (uusista) sponsorisopimuksista, niin silti täytyy muistaa että sillä kassalla täytyisi elää sitten pitkälti tätä kautta ja toivottavasti kuitata takaisin myös vanhoja velkoja.

Ehkä koomisinta päivän koko jupakassa oli Ilves-tiedotteen allekirjoitus:

Ilves Hockey Oy, Viiri Viidessä Vuodessa
Vesa Kainulainen
hallituksen puheenjohtaja

Käsittääkseni tuo "Viiri Viidessä Vuodessa" (miksei tuota ole muuten voitu kirjoittaa kieliopillisesti oikein vaan jokainen sana on aloitettu isolla kirjaimella? toim. huom.) oli nimenomaan Sjöblomin aikaansaannos ja toisaalta myös luonnollinen jatkumo Ilveksen kaikenlaisille erilaisille projekteille kuten "Poika ja Ilves". Ei näistä sen enempää.

Ilveksen tavoitteet tähän kauteen olivat taloudellinen nollatulos sekä jumbosijan välttäminen. Mikäli joukkue ei ihan täydellisesti romahda, niin jälkimmäinen toteutuu ja sitä myöten myös ensimmäinenkin saattaa olla lähempänä kuin vuosiin. Mutta se ei silti auta tätä kautta pitemmässä juoksussa. Rahaa ja rahoitusta tarvitaan lisää eikä sitä todellakaan ole näköpiirissä. Säästettävää ei enää ole sillä Ilves operoi Liigan pienimmällä pelaajabudjetilla. Kyllä, pienemmällä kuin SaiPa. Ja kyllä, 40% pienemmällä kuin Hakametsän käytävän toisessa päässä (lähde: YLE).

Jokereiden lähtö itää kohti lienee jo selvä. Ja mikäli on uskominen Liigan sisältä kuuluneisiin huhuihin siitä, että Mestiksestä ei nostettaisikaan yhtään joukkuetta vaan sarja suljettaisiin, niin ensi kaudella saatetaan pelata 12 joukkueen Liigaa. Se olisi oikea joukkuemäärä Liigaan mutta sen ei kuuluisi tapahtua Ilveksen konkurssin takia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti