NHL-kokelaat pelasivat muutaman harjoitusottelun Torontossa muutamia uusia sääntöideoita kokeillen. Näihin kuuluivat mm. vain yksi aloituspiste molemmissa päädyissä, viritellyt pitkä kiekko-säännöt sekä aloituksiin liittyviä sääntökokeiluita.
Sporttia ja urheilua -blogi sai haltuunsa muistion kokeilun tuloksista, jonka liigan kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelä oli lähettänyt toimitusjohtaja JP Vuoriselle. Tietojen mukaan näitä sääntömuutosehdotuksia kokeiltiin menestyksekkäästi Tampereen Tesoman jäähallissa kuluneella viikolla tamperelaisten liigajoukkueiden avulla.
Tässä merkittävimmät kokeilut:
Ovaali kaukalo"Kun ei oo kulmia, niin ei oo pulmia", lauloi jo Raptori aikanaan laulussa "Älä syö humehia". Kunnan työntekijät epäilivät jonkun kyllä syöneen humehia nähtyään piirrustukset kaukalosta, mutta sen suurempia kyselemättä ryhtyivät hommiin. Kaukalon luvattiin olevan valmis vuoteen 2017 mennessä, kunhan naapuruston valitukset on käsitelty korkeimmassa hallinto-oikeudessa.
Pelaajakokoonpanon pienentäminen kuuteen (6) pelaajaanTällä kokeilulla haluttiin selvittää, kuinka hyvin peruskuntokauden juoksulenkit ovat toimineet. Lisäksi haluttiin saada selkeää, tilastollista faktaa vaihtovirheiden (liikaa pelaajia jäällä) määrän muutoksista nykysääntöihin verrattuna. Tiettävästi tamperelaisjoukkueiden johdot olivat lausuneet kuin yhdestä suusta: "Tämä olisi todella hyvä uudistus, saisimme pelaajabudjetit kuriin eikä olisi ihan välttämätöntä edes muodollisesti tarjota mahdollisuuksia omille kasvateille."
Koeottelun jälkeen pelaajilta ei saatu kommentteja vaikka sentään maalivahdeilla vielä henki pelin jälkeen kulkikin.
TuomarijoukkueErotuomarit läpi lajikirjon haluavat puhua porukastaan omana joukkueenaan, erotuomarijoukkueena. Joukkueiden vaihtoaitoita vastapäätä sijoitettiin erotuomarivaihtoaitio ja paikalle raahattiin täysi joukkueellinen erotuomareita (18 päätuomaria ja linjamiestä + 2 videotuomaria). Kentällä yhtäaikaa oli luonnollisesti 3 päätuomaria, 2 linjamiestä ja yksi videotuomari joka lenkkareilla tosin oli välillä vähän pelin tiellä. Myös uuden, selässäkannettavan VHS-videolaitteiston kantaminen 20" kuvaputkimonitorin kera tuotti vähän vaikeuksia. Päivän erikoisuus oli ottteluvalvojan tuomitsema "liikaa pelaajia kentällä" -rangaistus tuomarijoukkueelle.
KumikiekkoYouTube-palvelu on täynnä hassuja videoita kun maalivahdit hörppivät omasta päästä heitettyjä roikkokiekkoja taaksensa,
tässä ehkä paras esimerkki. Uuden kiekon ansioista ottelu päättyi lukemiin 16-23, mutta voittaja jäi epäselväksi sillä pöytäkirjasta loppui tila maalisarakkeiden kohdalla. Paikalla päivän viettänyt NHL-tähti
Ian Laperrier kertoi kovaan ääneen olevan voimakkaasti tämän uudistuksen kannalla.
Pitkä kiekkoLiigan johto halusi kokeilla uutta hybridi-sääntöä, jossa pitkän kiekon lähettänyt joukkue joutuisi vähän tiukempaan tilanteeseen kuin normaalisti. Uhkana pitkästä kiekosta olisi minuutin mittainen rangaistus, mutta pitkä kiekko-tilanteessa käytössä oliskin ns. kosketuspitkä eli pitkä kiekko tuomitaan vain mikäli puolustaja ehtii koskemaan kiekkoon ensin. Kuitenkin, linjamiesten nostettua kätensä ylös mahdollisesti syntyvän pitkän merkiksi, kaikki mailarikkeet lakkaisivat olemasta ja vastustajaa saisi koukkia, huitoa ja lyödä niin kauan kuin komposiitti kestää. Kokeiluottelussa ei tiettävästi loukkaantunut yhtään Tapparan loistavaa maalintekijää eikä Ilveksen huippupakkia.
AloituksetMikäli toinen joukkue aloittaa varastamalla, palkittaisiin ei-rikkonutta joukkuetta siten että he saisivat ottaa aloitukseen toisenkin pelaajan. Tämä toinen aloittaja saisi pitää kiinni vastustajan mailasta aloitustilanteessa sekä haukkua vastustajan äitiä/vaimoa/tyttöystävää.
PelivälineetKoeottelussa kokeiltiin myös muokaatuja mailoja. Näissä mailoissa lapa oli käännetty vaakatasoon jolloin lapaosasta tulee bumerangin näköinen. Eräs pelaaja oli teroittanut lapansa ennen ottelua ja koukattuaan ottelun alkupuolella vastustajaa siten, että vastustajan vatsaan oli tullut 8 tikkiä vaatinut haava, tästä kokeilusta luovuttiin.
PalkkakattoLiigan haaveet palkkakatosta otettiin myös kokeilun alle tässä koeottelussa. Mutta koska molempien tamperelaisjoukkueiden pelaajabudjetit jäivät kuitenkin selkeästi liigan haaveileman palkkalattian alle, tästä kokeilusta ei saatu tuloksia.
PeliaikaKokeilussa oli myös uusi erätaukokäytäntö. Ilmalan suunnalta tulleen pyynnön perustella kokeiltiin ns. tehokasta erätaukoaikaa. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että koekatsojan toiminta kellotettiin erätauon aikana ja tehokkaaksi ajaksi katsottiin vain se aika kun katsojalla oli olutta mukissa juotavaksi. Tehokkaaseen aikaan ei siis kuulunut kävely katsomosta juottolaan, oluen jonotusaika eikä vessassa käynti. Näin ensimmäisen erätauon tehokkaaksi pituudeksi tuli 19 minuuttia ja toisen 47 minuuttia. Juotavien oluiden määrää ei rajoitettu. Toisen tauon päätteeksi koekatsoja talutettiin taksiin.
Jatkoaika ja rangaistuslaukauksetJatkoaikaan ei haluttu suuria muutoksia, mutta yhtä asiaa sentään kokeiltiin. Pelaajien ollessa yleensä kaikesta luistelusta ja taklauksista väsyneitä jatkoajalla, kokeiltiin ns. 1 vs. 1 peliä, jossa maalivahdit pelaavat toisiaan vastaan. Liigan johdon mukaan idea voisi toimia hyvin, koska maalivahdeille ei pelin aikana montaa luisteltavaa metriä kerry, taklauksia sitäkin vähemmän. Ajatus päätettiin hylätä ja tilalle ottaa edustusjoukkueiden G-junioreiden 5 minuutin ottelu, sillä asiantuntijat pitävät sitä yleisesti ottaen hieman vauhdikkaampana.
Mahdollisuudet kaikilleViime kaudesta viisastuneena kokeiltiin myös uutta pistelaskujärjestelmää, jolla pyritään pitämään runkosarja edes jollain tavalla tasaväkisenä. Säännöstä käytettiin termiä "Ilves voittoon-sääntö" perustuen viime kauden tapahtumiin. Näistäkään kokeiluista ei saatu kokemuksia, vaikka etukäteen tätä pidetiinkin mahdollisena.
Sporttia ja urheilua -blogi jää mielenkiinnolla odottamaan, mitkä säännöistä jäävät unholaan ja mitä mahdollisesti otetaan myöhemmin käyttöön, vaikka sitten vähän soveltaen.